Huuliherpekseen liittyviä vinkkejä Huuliherpekseen liittyviä vinkkejä Huuliherpekseen liittyviä vinkkejä
Huuliherpes

Huuliherpekseen liittyviä vinkkejä

Huuliherpeksen hoito

Huuliherpes on herpesinfektion ulkoinen oire. Opi nopeuttamaan paranemisprosessia, tunnistamaan huuliherpeksen laukaisevia tekijöitä, estämään tartunnan leviämistä ja lievittämään oireita. Compeed® saattaa olla vastaus kaikkiin huuliherpekseen liittyviin tarpeisiisi.

Huuliherpes

Milloin huuliherpes ei enää tartu?

Lue artikkeli
Huuliherpes

Miksi minulle tulee toistuvasti huuliherpes?

Lue artikkeli
Huuliherpes

Miten päästä nopeasti eroon huuliherpeksestä?

Lue artikkeli
Huuliherpes

Kuinka päästä eroon aikaisessa vaiheessa olevasta huuliherpeksestä?

Lue artikkeli
Huuliherpes

Mikä laukaisee huuliherpeksen? Ja mitä voin tehdä

Lue artikkeli

Huuliherpes - UKK

Mitä ovat herpes ja yskänrokko?

Herpes on virus. Useimpien muiden virusten tavoin herpesviruskin voi tarttua ihmisestä toiseen. Herpeksen erottaa monista muista viruksista se tosiasia, että herpestartunta on elinikäinen. Kehon immuunijärjestelmä tuhoaa lopulta muut tavalliset virukset, kuten flunssa- ja influenssavirukset. Herpeksen kanssa on kuitenkin toisin. Herpesvirus asettuu aivoissa sijaitsevaan hermosolmuun eli ganglioon, jonne kehon puolustusjärjestelmä ei pääse. Aina välillä herpesvirus monistuu ja siirtyy erityistä reittiä pitkin kehon pintakerrokseen. Tällöin yskänrokon eli huuliherpeksen sanotaan puhkeavan. Kantajan immuunijärjestelmä yleensä tuhoaa tällä tavoin esiin tulevat herpesvirukset. Herpesviruksia jää kuitenkin aina piileskelemään kehoon riittävästi, jotta virus voi jatkaa elämäänsä ainakin yhtä kauan kuin kantajansakin.

Kuinka paljon herpesviruksia on?
Sana ”herpes” on johdettu kreikan sanasta ”herpein”, joka tarkoittaa ryömimistä.
Herpes simplex ‑virukset ovat kaksijuosteisia DNA-viruksia, jotka tarttuvat ainoastaan ihmisiin.
Herpes simplex ‑viruksia on monia tyyppejä, mutta kaksi niistä on muita yleisempiä:

  • Herpes simplex tyyppi 1 (HSV-1)
  • Herpes simplex tyyppi 2 (HSV-2)

Ihminen voi saada jomman kumman tai molempien herpesvirustyyppien tartunnan. Tyypillisesti HSV-1-infektiot ilmenevät etupäässä huulissa tai niiden läheisyydessä ja HSV-2-infektiot puolestaan sukuelinten alueella.

Mikä huuliherpeksen aiheuttaa?

Huuliherpeksen aiheuttava virus saadaan yleensä lapsuudessa.
Lähes 80 % aikuisväestöstä kantaa tätä virusta, mutta huuliherpes oireilee vain 20 %:lla. Oireiden puhkeamisen voivat laukaista monet tekijät, kuten:

  • Stressi
  • Heikentynyt immuunipuolustus
  • Väsymys
  • Kuume
  • Flunssa tai influenssa
  • Äärimmäiset säätilat (kylmyys/kuumuus)
  • Altistuminen auringonpaisteelle
  • Kuukautiset
  • Hormonit

Miten huuliherpestä hoidetaan?

Oireilevaa huuliherpestä voidaan hoitaa voiteilla, tableteilla ja hydrokolloidilaastareilla. COMPEED® Huuliherpeslaastari piilottaa ja suojaa, ja sen vaikutus paranemisaikaan on verrattavissa 5-prosenttisen asikloviirivoiteen tehoon*.

* Karlsmark T, Goodman JJ, Drouault Y, Lufrano L, Pledger GW. Randomized clinical study comparing COMPEED®</sup cold sore patch to acyclovir cream 5% in the treatment of Herpes simplex labialis. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2008; 22 (10): 1184-1193

Kuinka yleinen huuliherpes on?

Huuliherpes on erittäin yleinen vaiva: Tutkimustiedon mukaan lähes 90 % kaikista yli kolmekymmenvuotiaista ihmisistä on saanut jossain elämänvaiheessa positiivisen tuloksen HSV-1-virukselle altistumista osoittavassa testissä, ja yli 20 %:lla ihmisistä huuliherpes puhkeaa toistuvasti oireilemaan aika ajoin. Kroonisen huuliherpeksen oireilu voi olla kivulias ja ikävä vaiva.

Tarttuuko huuliherpes?

Kyllä. Huuliherpesrakkuloissa on HSV-1-virusta, ja se voi helposti siirtyä ihmiseltä toiselle suutelemalla tai juomalla samasta astiasta. Compeed® Huuliherpeslaastari sulkee huuliherpesrakkulan sisäänsä ja auttaa estämään viruksen leviämistä samalla kun se hoitaa rakkula-aluetta. Näin se vähentää leviämistä hellävaraisesti.

Mistä huuliherpes aiheutuu?

Huuliherpes on yleensä Herpes simplex tyypin 1 viruksen aiheuttama. Virus saadaan tavallisesti varhaislapsuudessa. Valitettavasti kehon immuunijärjestelmä ei pysty hävittämään tartuntaa kokonaan ja virus jää elimistöön, missä se piileskelee yleensä aivoissa sijaitsevassa hermosolmussa eli gangliossa. Vaikka huuliherpeksen puhkeamismekanismia ei täysin tunneta, ollaan yleisesti yhtä mieltä siitä, että puhkeamisen voivat laukaista monet ulkoiset tekijät, kuten altistuminen auringolle, stressi, kylmä sää, kuume, flunssa tai influenssa, väsymys tai hormonit. Huuliherpes leviää suorassa, läheisessä fyysisessä kanssakäymisessä tartunnan saaneen henkilön kanssa.

Milloin huuliherpes tarttuu herkimmin?

Huuliherpes tarttuu herkimmin silloin, kun se oireilee. Se leviää suorassa läheisessä kosketuksessa, tavallisesti suudellessa.

Miten huuliherpestä voi ehkäistä?

Vaikka huuliherpeksen puhkeamista ei voi estää, seuraavilla tavoilla voidaan vähentää huuliherpeksen leviämistä ja oireiden puhkeamista mahdollisimman tehokkaasti:

Pese aina kätesi ennen huuliherpesalueen koskettamista ja sen jälkeen.
Vältä suutelemista, samasta astiasta juomista ja huulille laitettavia tuotteita, kunnes huuliherpes on parantunut.
Jos tiedät, mikä saa huuliherpeksen puhkeamaan sinulla, vältä parhaasi mukaan altistumista laukaiseville tekijöille. Voit esimerkiksi käyttää huulivoiteita, joissa on aurinkosuoja, jos äärimmäiset säätilat saavat huuliherpeksesi puhkeamaan.
Huuliherpesvirustartuntaa tai oireiden uusiutumista koskaan ei ole mahdollista välttää.