Huuliherpeksen aiheuttaa tyypin 1 herpes simplex -virus (HSV-1). Sille ei ole parannuskeinoa, ja rakkulat saattavat uusiutua.
Jaksoittain aktivoituva virus
Itse viruksesta ei pääse eroon. Ensitartunnan jälkeen virus valitettavasti jää lepotilaan kasvojen hermosolujen sisään kantajan loppuelämän ajaksi. Tietyt tapahtumat voivat aktivoida viruksen ja johtaa uusiutuneeseen infektioon.
Aktivoituminen: mitä se merkitsee?
HSV-1-infektioilla on kolme vaihetta:
- Alkuperäinen infektio, jolloin virus saadaan toiselta ihmiseltä tai infektoitunutta esinettä koskettamalla. Infektion voi saada jo kuuden kuukauden ikäisenä.
- Latenssivaihe, jolloin virusinfektio ei oireile.
- Aktivoituminen tai uusiutuminen, kun laukaisevat tekijät, kuten henkinen rasitus, kuume tai auringolle altistuminen, saavat viruksen aktivoitumaan ja johtavat infektion puhkeamiseen.
Lisätietoa uusiutumisesta
Noin 20 prosentilla virusta kantavista ihmisistä puhkeaa toistuva infektio kaksi tai kolme kertaa vuodessa, kun taas toisilla virus voi oireilla näkyvästi kerran eikä enää koskaan uudestaan.
Ensimmäisessä tapauksessa huuliherpes puhkeaa toistuvasti. Ensimmäisiä oireita ovat kihelmöinti tai polttelu, joita seuraavat pian vuotavat rakkulat.
Virus aktivoituu suurin piirtein samassa kohdassa joka kerta. Voit varautua siihen, että rakkuloita muodostuu samaan paikkaan kuin edellisilläkin kerroilla.
Ajan myötä infektiot eivät yleensä uusiudu yhtä voimakkaasti, ja viruksen aktivoituminen pääsääntöisesti vähenee yli 35-vuotiailla. Useimmiten oireet myös lievenevät infektioiden toistuessa.
Millaisia oireet ovat?
Kihelmöinti tai kutina huulien ympärillä, poltteleva kipu tai punaisuus ovat yleensä varoitusmerkkejä huuliherpeksen puhkeamisesta. Päivän tai parin kuluessa ilmestyy useita pieniä rakkuloita, jotka kasvavat yhteen ja saattavat olla punaisia ja tulehtuneita. Haavaumien koko ja vakavuus yleensä heikentyvät iän myötä.
Mitä tehdä, jos huuliherpes uusiutuu?
Tartutat virusta siitä lähtien, kun tunnet oireita suun ympäristössä. Siksi sinun on tärkeää suojata itseäsi viruksen leviämiseltä ja estää sen tarttumista muihin.
Ensinnäkin sinun tulee välttää rakkuloiden koskettamista ja pestä kädet aina niiden koskettamisen jälkeen. Toiseksi sinun tulee välttää suutelemista ja ruokailuvälineiden tai pyyhkeiden jakamista suojataksesi muita tartunnalta.
Ilma- ja vesitiiviit hoitavat sidokset, kuten COMPEED®-huuliherpeslaastarit, muodostavat suojaavan kalvon ja vähentävät tehokkaasti todennäköisyyttä levittää virusta toisiin ihmisiin tai eri osiin omaa kehoa. Laastareita voi käyttää missä vaiheessa infektiota tahansa, mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Ne sisältävät hydrokolloidia, joka luo optimaaliset kosteat olosuhteet nopeaan paranemiseen.
Oireet katoavat yleensä viikossa tai kahdessa. Huuliherpeksellä on kuitenkin usein taipumus uusiutua.
Miten uusiutunutta infektiota hoidetaan?
Ilman reseptiä saatavia hoitoja on useassa eri muodossa. Yleensä ne ovat hydrokolloidia sisältäviä aktiivisia geelilaastareita, antiviraalisia voiteita tai nieltäviä tabletteja.