Huuliherpes

Miksi minulle tulee toistuvasti huuliherpes?

2 Lukuaika
Miksi minulle tulee toistuvasti huuliherpes? Miksi minulle tulee toistuvasti huuliherpes? Miksi minulle tulee toistuvasti huuliherpes?

Huuliherpeksen aiheuttaa tyypin 1 herpes simplex -virus (HSV-1). Sille ei ole parannuskeinoa, ja rakkulat saattavat uusiutua.

Jaksoittain aktivoituva virus

Itse viruksesta ei pääse eroon. Ensitartunnan jälkeen virus valitettavasti jää lepotilaan kasvojen hermosolujen sisään kantajan loppuelämän ajaksi. Tietyt tapahtumat voivat aktivoida viruksen ja johtaa uusiutuneeseen infektioon.

Aktivoituminen: mitä se merkitsee?

HSV-1-infektioilla on kolme vaihetta:

Lisätietoa uusiutumisesta

Noin 20 prosentilla virusta kantavista ihmisistä puhkeaa toistuva infektio kaksi tai kolme kertaa vuodessa, kun taas toisilla virus voi oireilla näkyvästi kerran eikä enää koskaan uudestaan.
Ensimmäisessä tapauksessa huuliherpes puhkeaa toistuvasti. Ensimmäisiä oireita ovat kihelmöinti tai polttelu, joita seuraavat pian vuotavat rakkulat.

Virus aktivoituu suurin piirtein samassa kohdassa joka kerta. Voit varautua siihen, että rakkuloita muodostuu samaan paikkaan kuin edellisilläkin kerroilla.

Ajan myötä infektiot eivät yleensä uusiudu yhtä voimakkaasti, ja viruksen aktivoituminen pääsääntöisesti vähenee yli 35-vuotiailla. Useimmiten oireet myös lievenevät infektioiden toistuessa.

Millaisia oireet ovat?

Suosittelemme sinulle
Huuliherpes

Miten päästä nopeasti eroon huuliherpeksestä?

Kihelmöinti tai kutina huulien ympärillä, poltteleva kipu tai punaisuus ovat yleensä varoitusmerkkejä huuliherpeksen puhkeamisesta. Päivän tai parin kuluessa ilmestyy useita pieniä rakkuloita, jotka kasvavat yhteen ja saattavat olla punaisia ja tulehtuneita. Haavaumien koko ja vakavuus yleensä heikentyvät iän myötä.

Mitä tehdä, jos huuliherpes uusiutuu?

Tartutat virusta siitä lähtien, kun tunnet oireita suun ympäristössä. Siksi sinun on tärkeää suojata itseäsi viruksen leviämiseltä ja estää sen tarttumista muihin.

Miten uusiutunutta infektiota hoidetaan?

Ilman reseptiä saatavia hoitoja on useassa eri muodossa. Yleensä ne ovat hydrokolloidia sisältäviä aktiivisia geelilaastareita, antiviraalisia voiteita tai nieltäviä tabletteja.