Huuliherpes

Kuinka päästä eroon aikaisessa vaiheessa olevasta huuliherpeksestä?

4 Lukuaika
Kuinka päästä eroon aikaisessa vaiheessa olevasta huuliherpeksestä? Kuinka päästä eroon aikaisessa vaiheessa olevasta huuliherpeksestä? Kuinka päästä eroon aikaisessa vaiheessa olevasta huuliherpeksestä?

Huuliherpes tai yskänrokko on seurausta tulehdusreaktiosta, jota seuraa Herpes simplex viruksen 1-tyypin tai sen uudelleen aktivoituneen muodon aiheuttama infektio. Huuliherpestä ei aina voi välttää, mutta sen hoitaminen ennen kuin se kehittyy näkyvämmäksi infektioksi on hyvä tapa vähentää turhautuneisuutta, epämukavuutta ja ulkopuolelle jäämisen tuntemuksia.

Tunnista varhaiset varoitusmerkit

Paras aika aloittaa huuliherpeksen hoito on heti, kun huomaat ensimmäiset oireet.
Yleisin varhaisen vaiheen varoitusmerkki huuliherpeksestä on kutina huulten ympärillä. Tämä oire voi ilmaantua pari päivää ennen kuin rakkula ilmestyy. Voit tuntea myös polttelua ja kihelmöintiä, joka alkaa yleensä päivää tai kahta ennen kuin huuliherpesrakkula ilmestyy.

Ennaltaehkäisy

Jos huuliherpes puhkeaa sinulle säännöllisesti, sinulla saattaa jo olla lääkitys. Joitakin niistä on lueteltuna alla.

Opi tuntemaan laukaisijat

Suosittelemme sinulle
Huuliherpes

Mikä laukaisee huuliherpeksen? Ja mitä voin tehdä

Voit yrittää estää huuliherpeksen kehittymisen oppimalla tuntemaan sen laukaisijat.
Yleisiä huuliherpeksen laukaisijoita ovat stressi, sairastelu, unenpuute, väsymys, auringolle altistuminen ja äärimmäiset sääolosuhteet.

Millainen ruokavalio?

Immuunijärjestelmä pitää yleensä viruksen ja muut tartunnanaiheuttajat kurissa, joten on erityisen tärkeää parantaa sen kykyä torjua tartuntoja. Paljon hedelmiä ja vihanneksia sisältävä ruokavalio vahvistaa immuunijärjestelmääsi.

Arginiini ja lysiini ovat aminohappoja, jotka ovat proteiinien keskeisiä rakennuspalasia. Niiden vaikutuksista on saatu jonkin verran osittain ristiriitaista näyttöä. Niiden arvellaan vaikuttavan herpes simplex -viruksen ilmenemiseen: viruksen lisääntymiseen tarvitaan runsaasti arginiinia sisältäviä proteiineja, kun taas lysiinin arvellaan voivan estää niiden synteesin. Välttelemällä runsaasti arginiinia sisältäviä ruokia, kuten suklaata, maapähkinöitä tai manteleita, huuliherpesoireilun kestoa voi mahdollisesti lyhentää. Lisäksi voi suosia paljon lysiiniä sisältäviä ruokia, kuten munia, kalaa (esimerkiksi tonnikala), soijapapuja tai parmesaania, jotta parantumisjakso on mahdollisimman tehokas.

Viitteet

1

Schnitzler P. Chemotherapy. 2019;64(1):1-7

2

Gaby AR. Alternative Medicine Review, 2006, Vol. 11 (2): 93-101