Huuliherpes

Mikä laukaisee huuliherpeksen? Ja mitä voin tehdä

4 Lukuaika
Mikä laukaisee huuliherpeksen? Ja mitä voin tehdä Mikä laukaisee huuliherpeksen? Ja mitä voin tehdä Mikä laukaisee huuliherpeksen? Ja mitä voin tehdä

Tyypin 1 herpes simplex -virusta ei voi parantaa, mutta saatuasi sen voit hoitaa sitä. Voit estää huuliherpesviruksen aktivoitumisen tunnistamalla laukaisevat tekijät. Suurin osa virustartunnan saaneista on oireettomia, kunnes jokin ulkoinen tekijä saa infektion puhkeamaan.

Viruksen aktivoituminen

HSV-1-tartunnan jälkeen huuliherpesinfektio puhkeaa yleensä ensimmäisen kerran. Sen jälkeen virus jää kehoon loppuelämäksi, eikä huuliherpes oireile näkyvästi viruksen ollessa lepotilassa aktiivisten jaksojen välillä. Useat tekijät voivat aktivoida viruksen, joka alkaa tällöin monistua ja levitä. Samaan aikaan immuunijärjestelmä taistelee virusta vastaan, mistä aiheutuu tulehdus (kipua ja punoitusta).

Mitkä ovat laukaisevia tekijöitä?

Tartunnan jälkeen virus on suurimman osan ajasta lepotilassa. Silloin tällöin tietyt laukaisevat tekijät voivat aktivoida viruksen, mikä aiheuttaa huuliherpeksen puhkeamisen. Laukaisevia tekijöitä on kahdenlaisia:

Henkilön kuntoon liittyviä

  • Sairaudet: kuume, flunssa tai vilustuminen
  • Traumat ja stressi, mukaan lukien fyysinen rasitus ja henkinen kuormitus
  • Väsymys tai unenpuute
  • Hormonaaliset muutokset, etenkin kuukautisten tai ehkäisypillereiden aiheuttamat
  • Pienet vauriot, kuten huulten halkeilu
  • Epäterveellisten elintapojen (tupakointi, alkoholinkäyttö ja huono ravinto) tai tiettyjen hoitojen, kuten kemoterapian, aiheuttama heikentynyt immuunijärjestelmä

Ulkoisiin tekijöihin liittyviä

  • Liiallinen altistuminen auringolle: auringonvalo ja keinotekoinen UV-valo
  • Ihon altistuminen äärimmäisille sääolosuhteille (kuumuus, kylmyys tai tuuli).

Ehkäisykeinot

Monia mahdollisista laukaisevista tekijöistä ei voi täysin välttää tai niitä on vaikea välttää. Voit kuitenkin yrittää muuttaa tapojasi pienentääksesi virusinfektion aktivoitumisen riskiä.
Voit yrittää estää rakkuloiden uudelleenpuhkeamisen eri tavoilla, kuten hallitsemalla stressiä, harrastamalla urheilua, meditoimalla tai joogaamalla tai vain ottamalla aikaa itsellesi.
Vuodenaikojen vaihtelut voivat kuivattaa huulesi nopeasti, jolloin ne halkeilevat. Huulten kosteuttaminen voiteella on paras tapa välttyä huulten rohtumiselta. UV-säteiltä suojaava huulirasva (suojakerroin SPF 15 tai korkeampi) saattaa olla paras vaihtoehto, jos auringonvalo saa huuliherpeksen puhkeamaan.

Tunne itsesi hyvin

Omien laukaisevien tekijöiden tunteminen ja tunnistaminen ovat suuria etuja huuliherpesinfektioiden hallinnassa. Niiden selvittämiseksi voi olla hyödyllistä pitää päiväkirjaa, johon merkitset stressitasosi (esimerkiksi päivittäiset tapahtumat, syömäsi ruoat, kuinka nukuit). Huuliherpeksen puhkeamiseen johtavien olosuhteiden tunnistaminen auttaa sinua aktiivisesti estämään niitä tulevaisuudessa.