Huuliherpes

Miten päästä nopeasti eroon huuliherpeksestä?

4 Lukuaika
Miten päästä nopeasti eroon huuliherpeksestä? Miten päästä nopeasti eroon huuliherpeksestä? Miten päästä nopeasti eroon huuliherpeksestä?

Huuliherpestä ei voi parantaa yhdessä yössä, mutta voit lyhentää oireilun kestoa ja nopeuttaa paranemisprosessia.

Huuliherpes paranee omia aikojaan parin viikon kuluessa. Huuliherpeksen kesto alkuvaiheesta paranemiseen on pari viikkoa. Aluksi huuliherpes ei näy päällepäin. Muutaman päivän kuluessa kehittyy huuliherpesrakkuloita, jotka puhkeavat ja kehittävät päälleen rupea. Huuliherpes paranee 1–2 viikon kuluessa eikä siitä yleensä jää arpea. Viruksen oireita voi kuitenkin hoitaa jo ennalta, jolloin paraneminen nopeutuu ja voit tuntea olosi omaksi itseksesi jo lyhyen ajan sisällä. Voit helpottaa epämukavaa oloa ja näkyvien oireiden aiheuttamaa kiusaantuneisuutta seuraavilla tavoilla:

Helpota oloasi

Pidä infektioalueen päällä jäätä (jääkuutioita kosteassa pyyhkeessä) tai kylmäpakkausta muutaman minuutin ajan useita kertoja päivässä. Tämä voi lievittää huuliherpeksen aiheuttamaa tulehdusta ja helpottaa oloa hetkellisesti.
Kosteuta huulia tehokkaasti käyttämällä huulivoidetta, jossa on huulia hoitava UV-suoja.

Älä puhkaise herpesrakkulaa

Huuliherpesrakkulan puhkaiseminen voi olla houkutteleva ajatus, mutta se on itse asiassa lähes pahinta mitä voit tehdä herpesinfektion aikana.

Jos puhkaiset huuliherpesrakkulan, riski saada viruspartikkeleita terveelle iholle suurenee. Virus saattaa myös todennäköisemmin levitä sormiisi tai silmiisi. Tämä puolestaan lisää riskiäsi tartuttaa virus muihin ihmisiin.

Huuliherpesrakkuloita ei pitäisi myöskään koskettaa, jotta ne eivät puhkea vahingossa ja ettei niistä leviä virusta sormiin.

Vältä toissijaisia tulehduksia

Toinen syy välttää etenkin puhjenneiden huuliherpesrakkuloiden koskettamista on oman itsesi suojelu. Kaikilla meillä on sormissa ja kynsien alla runsaasti bakteereja. Kun kosketat puhjennutta herpesrakkulaa sormillasi, rakkulaan pääsee bakteereja, jotka voivat aiheuttaa infektion. Jos huuliherpesviruksen aiheuttamiin rakkuloihin tulee bakteerien aiheuttama toissijainen tulehdus, joudut kärsimään turpoamisesta, tulehduksesta ja kivusta tavallisten huuliherpesoireiden lisäksi.

Bakteereille altistunut ja tulehtunut huuliherpesrakkula voi lisäksi alkaa vuotaa verta ja aiheuttaa pysyviä ihovaurioita. On siis mahdollista, että huuliesi läheisyyteen muodostuu pysyviä arpia.

Paranemisen nopeuttaminen

Suosittelemme sinulle
Huuliherpes

Milloin huuliherpes ei enää tartu?

Huuliherpeksen hoitaminen sen varhaisimmassa vaiheessa voi johtaa pienempään rakkulaan, joka paranee nopeammin.

COMPEED®-huuliherpeslaastarit sisältävät hydrokolloidigeeliteknologiaa, joka on kehitetty parantamaan huuliherpes nopeasti. COMPEED®-huuliherpeslaastarit todistetusti edistävät nopeaa paranemista ja lievittävät lisäksi kipua. Niiden on todistettu hoitavan tehokkaasti huulissa esiintyvää herpes simplex -virusta. Sen lisäksi välittömiä hyötyjä ovat esimerkiksi viruksen tarttumisen esto ja infektioalueen peittäminen.

COMPEED®-huuliherpeslaastarit muodostavat suojaavan kerroksen haavauman päälle ja pitävät puhkeavan herpesrakkulan suojassa ärsyttäviltä happamilta ruoilta ja juomilta, kuten mehulta ja etikalta.

Suoraan tartunnanaiheuttajiin vaikuttavia viruslääkkeitä määrätään viruksen monistumisen vähentämiseksi tai estämiseksi. Ne voivat estää huuliherpesrakkuloiden muodostumista, jos niitä otetaan varhaisessa vaiheessa (vaiheet 1 ja 2). Virus ei enää monistu, kun rakkulat ovat valmiita puhkeamaan. Tässä vaiheessa on lähes myöhästä ryhtyä toimiin virusta vastaan: tärkeintä on kaikilla mahdollisilla tavoilla rajata tartuntaa, hallita kipua ja edistää paranemista.

Pidä huolta itsestäsi

Huuliherpesinfektion tiedetään puhkeavan stressin, väsymyksen, unenpuutteen ja fyysisen rasituksen seurauksena. Huolehdi itsestäsi: kehosi on paras liittolainen, kun haluat päästä nopeasti eroon huuliherpeksestä. Pyri noudattamaan terveellisiä elintapoja ja tasapainoista ruokavaliota sekä pitämään elämänrytmisi hallinnassa, jotta vahvistat paranemismahdollisuuksiasi.

Viitteet

1

Karlsmark T et al. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2008 Nov;22(10):1184-92.

2

Medical Microbiology. Chapter 68 Herpesviruses. 4th edition. Baron S, editor. Galveston 1996.