Huuliherpes

Milloin huuliherpes ei enää tartu?

4 Lukuaika
Milloin huuliherpes ei enää tartu? Milloin huuliherpes ei enää tartu? Milloin huuliherpes ei enää tartu?

Huuliherpes oireilee pieninä rakkuloina, joita yleensä ilmestyy huuliin tai niiden ympärille ja suuhun. Yleensä rakkulat puhkeavat ja niiden kohdalle muodostuu rupi, joka lopulta irtoaa. Huuliherpesrakkulat ovat herkimpiä tartuttamaan virusta, kun ne puhkeavat. Oikeastaan ne muodostavat tartuntariskin siitä lähtien, kun tunnet ensimmäiset oireet suusi tienoilla (kuten nipistelyä tai kutinaa) täydelliseen paranemiseensa saakka.

Huuliherpeksen vaiheet

Huuliherpes oireilee viidessä vaiheessa (tartuntariskin taso):

  • Vaihe 1 (+, matala) – Päivä 1–2: ensimmäiset oireet, kuten nipistely, arkuus ja kutina
  • Vaihe 2 (++, kohtalainen) – Päivä 2–4: pieniä nestettä sisältäviä rakkuloita alkaa kehittyä
  • Vaihe 3 (+++, korkea) – Päivä 4–5: rakkulat puhkeavat, vuotavat ja muodostavat kivuliaita haavaumia.
  • Vaihe 4 (++, kohtalainen) – Päivä 5–8: haavaumat kuivuvat ja niiden päälle kehittyy rupi.
  • Vaihe 5 (+, matala) – Päivä 8–10: rupi irtoaa ja iho paranee, jolloin infektio on ohi Huuliherpes tarttuu kaikissa vaiheissaan, mutta vaiheessa 3 tartuntariski on suurin, mikä johtuu puhkeavien rakkuloiden viruksia sisältävän nesteen vuotamisesta.

Onko huuliherpes tarttuvaa?
Huuliherpes on tarttuvaa ensioireista paranemisvaiheeseen saakka. Päivinä 1–2 huuliherpesrakkulat ovat täynnä viruksia, jotka leviävät syljen ja ihokosketuksen välityksellä tai koskemalla esinettä, jota viruksen kantaja on käsitellyt. Saatat levittää virusta, vaikka sinulla ei ole vielä huuliherpeksen näkyviä oireita. Todennäköisyys on kuitenkin pienempi kuin silloin, jos kosketus tapahtui huuliherpeksen oireillessa näkyvästi. Rakkuloiden sisältämä neste sisältää virusta, joten huuliherpes on tarttuvimmillaan rakkuloiden vuotaessa. Ensimmäinen huuliherpesinfektio puhkeaa yleensä 2–20 päivän sisällä kanssakäymisestä infektoituneen ihmisen kanssa.

Kuinka pitkään huuliherpes tarttuu?

Huuliherpesrakkulat aiheuttaa herpes-niminen virus. Rakkuloista aiheutuu tartuntariski täydelliseen paranemiseen saakka, mikä vie yleensä kaksi viikkoa. Huuliherpes on tarttuvimmillaan, kun rakkuloista tihkuu nestettä. Mahdollisuus tartuttaa virusta eteenpäin laskee huomattavasti ruven muodostuttua rakkulan päälle, mutta huuliherpes on edelleen tarttuva. Rupi voi haljeta syödessä tai hymyillessä, jolloin nestettä pääsee vuotamaan.

Voinko tartuttaa huuliherpeksen toisiin?

Herpes tarttuu helpoimmin, kun infektio on puhjennut ja iholla on aktiivisia haavaumia tai rakkuloita. Herpesvirus voi kuitenkin levitä, vaikka näkyviä oireita ei ole havaittavissa.

Varoitus, joka koskee vauvoja ja ihmisiä, joilla on heikko immuunijärjestelmä

Huuliherpestä kantavien aikuisten tulee välttää vauvojen suukottelua ja estää vauvoja koskemasta herpeshaavaumaa kahdesta syystä.

    1. Huuliherpes on yleensä melko vaaraton, mutta se voi olla vakava niille, joiden immuunijärjestelmä ei ole täysin kehittynyt. Immuunijärjestelmä suojaa yleensä kehoa infektioilta. Jos henkilön immuunijärjestelmä on heikko, saa hän muihin ihmisiin verrattuna todennäköisemmin vakavan infektion. Siksi huuliherpesvirus voi olla vaarallinen alle kuuden kuukauden ikäisille vauvoille.
    2. Tartunnan saanut vauva on lopun elämäänsä altis huuliherpeksen puhkeamiselle.

Samoja varotoimia tulee noudattaa HIV-tartunnan saaneiden kohdalla, kuten myös syöpää sairastavien ja kemoterapiahoidossa olevien kanssa. Siksi on tärkeää olla erityisen huolellinen näiden ihmisten kohdalla ja varoa tartuttamasta heihin herpes simplex -virusta.

Miten vähentää tartunnan mahdollisuutta?

Haavaumiin koskemista tulee välttää niin paljon kuin mahdollista. Pese aina kädet herpeshaavaumaan koskemisen jälkeen, jotta virus ei leviä paikasta toiseen, kuten silmiin, nenään tai sormenkynsiin.
Jos sinulla on huuliherpeksen oireita, myös seuraavia tulee välttää:

  • suutelemista
  • huulipunan, keittiövälineiden, lasien tai mitä tahansa muuta huuliherpeshaavauman kanssa kosketuksissa olleen yhteiskäyttöä muiden kanssa
  • urheilulajeja, joihin kuuluu fyysinen kontakti

Sinun on suojattava itseäsi ja muita infektiolta, kunnes huuliherpeksen aiheuttamat rakkulat ja haavaumat ovat täysin parantuneet. Ilma- ja vesitiiviit sidokset, kuten COMPEED®-huuliherpeslaastarit, estävät virusta leviämästä muualle kehossasi ja suojaavat samalla muita.