Rakot

Voi ei… jalassa on rakko.

3 Lukuaika
Voi ei… jalassa on rakko. Voi ei… jalassa on rakko. Voi ei… jalassa on rakko.

Luultavasti mikään ei pysäytä meitä tehokkaammin kuin jalassa oleva rakko. Vaikka rakot ovatkin pieniä, ne voivat pilata minkä tahansa juhlan, loman, kuntoiluhetken tai vain asioiden hoitamisen kaupungilla. Rakkoja voi syntyä kenelle tahansa ja niiden paraneminen voi kestää päiviä. Voit kuitenkin ehkäistä niiden syntymisen, helpottaa niistä aiheutuvaa kipua ja nopeuttaa rakkojen paranemista.

Yleisin jalkarakkojen tyyppi on hankauksen seurauksena aiheutunut rakko. Kyseessä ovat ne ärsyttävät nestettä sisältävät vesikellot, jotka muodostuvat jalan uloimpiin ihokerroksiin, kun kengät ovat alkaneet painaa ja hangata ihoa. Kun ihon uloin kerros irtoaa alemmista kerroksista, soluista alkaa vuotaa plasman tyylistä nestettä, joka alkaa täyttää aukkoa toimien pehmusteena kudokselle ja estäen ihon lisävauriot.

Ensimmäinen tapa, jolla voit estää hankauksesta aiheutuneita rakkoja, on pitää mukavia ja hyvin istuvia kenkiä. Jos kuitenkin tiedät, että edessäsi on pitkä päivä, johon kuuluu paljon kävelyä tai seisomista tai jos yrität totuttaa jalkasi uusiin kenkiin, on viisasta pitää rakonestopuikko helposti saatavilla. Heti kun tunnet, että jalkaasi on muodostumassa rakko, levitä ärtyneeseen kohtaan rakonestopuikkoa, jotta voi estää lisähankauksen.
Rakkoihin liittyy paljon erilaisia myyttejä. Monet ihmiset suosittelevat puuvillasukkia, mutta puuvilla pitää kosteuden iholla, mikä lisää hankausta, joten suosittelemme hengittävästä kankaasta valmistettuja erikoisvalmisteisia synteettisiä sukkia. Toinen myytti on levittää jalkoihin jalkatalkkia, jotta ne pysyvät kuivina ja rakottomina. Koska jalkatalkki ei ime kaikkea kosteutta, on hyvä pitää mielessä, että yhteenkasautunut jalkatalkki voi pahentaa jalan hankausta.

Kun rakko on jo muodostunut, nopea hoito on nopean paranemisen ehdoton edellytys. Peitä rakko erikoisvalmisteisella rakkolaastarilla pitääksesi sen puhtaana, kuivana ja suojassa lisähankaukselta.

Suosittelemme sinulle
Rakot

Älä anna rakkojen vaivata vaelluksella

Älä yritä puhkaista rakkoa, vaikka haluaisitkin tehdä niin. Jos rakko puhkeaa itsestään, älä irrota kuollutta ihoa. Pese puhjenneen rakon alue varovasti saippualla ja vedellä ja levitä sille antiseptistä voidetta. Peitä rakko erikoisvalmisteisella rakkolaastarilla pitääksesi rakon puhtaana koko päivän. Älä ota laastaria pois yön ajaksi antaaksesi rakon hengittää. Tämä on yleinen väärinkäsitys. Rakot paranevat nopeammin kosteassa ympäristössä eli kun ne on peitetty COMPEED-rakkolaastarilla.
Ota yhteys lääkäriin, jos sinulla esiintyy yleisiä tulehdusoireita, kuten kipua, turvotusta, punoitusta tai lämmöntunnetta, rakosta lähtee punaisia raitoja tai rakko erittää mätää.