Rakot

Älä anna rakkojen vaivata vaelluksella

3 Lukuaika
Älä anna rakkojen vaivata vaelluksella Älä anna rakkojen vaivata vaelluksella Älä anna rakkojen vaivata vaelluksella

Mikään ei voita kunnon vaellusretkeä raikkaassa ulkoilmassa. Voit ihailla kauniita maisemia, nauttia raikkaasta ulkoilmasta ja antaa mielen levätä luonnon rauhassa. Kaikki vaellusretket eivät kuitenkaan ole samanlaisia ja niihin kannattaa valmistautua huolellisesti. Hyvään valmistautumiseen kuuluu reitin määrittäminen etukäteen. Lisäksi kannattaa varata mukaan kartta, tarpeeksi vettä, ruokaa ja kerroksellista vaatetusta. Myös selkärepun kantamista kannattaa testata etukäteen kävelemällä se selässä kodin ympäristössä. Tämän jälkeen oletkin jo melkein valmiina lähtöön. Ethän kuitenkaan unohda jalkojasi?

Vaeltaminen jylhillä metsäreiteillä tekee hyvää sielulle mutta samaa ei voi sanoa jaloista: jalkavammat voivat pilata koko retken – niin sinun kuin kanssavaeltajasikin. Yksi yleisimmistä vaeltamiseen liittyvistä jalkavammoista ovat rakot. Rakko voi kuulostaa pieneltä asialta, mutta siihen kannattaa suhtautua vakavasti. Rakkoihin varautumatta jättäminen voi johtaa hyvinkin kivuliaaseen lopputulokseen.

Ei kuitenkaan syytä huoleen. Voit ehkäistä rakkojen muodostumista ja nyt kerrommekin sinulle muutaman hyödyllisen vinkin. Kaikista tärkeintä on valita jalkaasi ja vaellustyyppiisi parhaiten sopivat vaelluskengät. Kun olet ostamassa vaelluskenkiä, hyvä istuvuus on olennaisen tärkeä asia. Varpailla tulee olla tarpeeksi tilaa liikkua ja kenkien varsien tukea hyvin nilkkoja. Kengän pitäisi sopia hyvin päkiän muotoon ja kantapään pysyä paikoillaan. Kantapään nouseminen paikaltaan on suurin syy rakkojen muodostumiseen vaelluksella.
Sovita vaelluskenkiä aina vaellussukkien kanssa, niin saat oikean tuntuman mukavuudesta ja sopivuudesta. Suosittelemme erikoissuunniteltuja synteettisiä sukkia, jotka on valmistettu hengittävästä kankaasta, joka poistaa kosteutta. Varmista, että sukat sopivat jalkaasi hyvin eivätkä ne liu’u ylös ja alas kävellessäsi.

Kerro retkestäsi myyjälle. Vaelluskenkiä on saatavilla eri tyyppisinä, -mallisina ja eri materiaaleista valmistettuina, ja paras yhdistelmä riippuu vaellusmaastosta. Kun olet löytänyt sopivimmat kengät, varaa tarpeeksi aikaa siihen, että jalkasi tottuvat niihin. Jalkojen pitäminen kuivana on myös tärkeää rakkojen ehkäisemisessä. Mukaan kannattaa pakata kaksi tai kolme ylimääräistä sukkaparia, jotta voit vaihtaa sukat, jos ne kastuvat.

Vaikka haluat varmasti pitää selkäreppusi mahdollisimman kevyenä, on tärkeää pakata aina mukaan ensiapulaukku, jossa on rakonestopuikko, rakkolaastareita, imukykyistä sideharsoa ja desinfiointiainetta. Jos saat rakon, sinun kannattaa toimia nopeasti tarpeettomien viivästysten tai kivun ehkäisemiseksi. Jos rakko on puhjennut ja muuttunut haavaksi, puhdista haava desinfiointiaineella, kuivaa se imukykyisellä sideharsolla ja peitä se erikoisvalmisteisella rakkolaastarilla. Jos rakko ei ole vielä puhjennut ja muuttunut haavaksi, peitä se erikoisvalmisteisella rakkolaastarilla. Älä yritä puhkaista rakkoa, sillä haava voi tulehtua. Pitämällä nämä vinkit mielessä voit nauttia mahtavasta vaellusretkestä ilman rakkoja.