Rakot

Miten rakot voidaan välttää vaellusretkillä?

3 Lukuaika
Miten rakot voidaan välttää vaellusretkillä? Miten rakot voidaan välttää vaellusretkillä? Miten rakot voidaan välttää vaellusretkillä?

Liian pitkät ruutuajat, stressi, työ ja liikenne ovat yleisiä ongelmia, joita useimmat meistä joutuvat kohtaamaan päivittäin. Yksi parhaimmista tavoista tuoda elämään tasapainoa on liikkua luonnon helmassa. Vaeltaminen metsässä on parasta mahdollista ulkoilua. Sulje silmäsi ja mieti mielessäsi oksien heilumista tuulessa, metsän raikasta tuoksua, rauhaa ja hiljaisuutta. Tunninkin oleskelu raittiissa ulkoilmassa on uskomattoman palkitsevaa ja tukee kokonaisvaltaisesti hyvinvointiamme. Anna stressin valua ulos kehostasi samalla kun keuhkosi täyttyvät raittiista ilmasta. Kaikki tämä ilo voi kuitenkin olla mennyttä hetkessä, jos saat rakon jalkaasi kesken vaellusretken.

Rakot ovat vaeltajien yleisin jalkavamma. Jos et ole valmistautunut niihin, ne voivat pilata koko vaellusretken. Käveleminen ei käy helposti, jos jalassasi on rakko. Hankauksen seurauksena rakko voi puhjeta, mikä voi johtaa kivuliaaseen tulehdukseen.

Useimmat rakot ovat pehmeitä ja kivuliaita, jotkut enemmän kuin toiset. Muutaman luotettavan merkin avulla voit tarkistaa, onko haava tulehtunut. Ennen kuin alat tutkia rakkoa, pese kätesi lämpimällä vedellä ja saippualla, jotta haavaan ei pääse bakteereita. Tutki rakkoa ympäröivää ihoaluetta. Tuntuuko se lämpimältä tai turvonneelta tai haiseeko se epämiellyttävältä, onko siinä haavoja tai poishankautunutta ihoa? Jos sinusta tuntuu, että rakko on pahasti tulehtunut, hakeudu lääkäriin (esimerkiksi jos rakko erittää mätää).

Suosittelemme sinulle
Rakot

Älä anna rakkojen vaivata vaelluksella

Vaikka oikeanlaiset vaelluskengät auttavat suuresti rakkojen ehkäisemisessä, on parasta kuitenkin pitää mukana rakkolaastaripakkausta, jotta voit hoitaa rakot, jos niitä ilmestyy. Pakkaukseen kuuluu erikoisvalmisteisia rakkolaastareita, imukykyistä sideharsoa ja desinfiointiainetta. Useimmiten on parasta olla puhkaisematta rakkoa, mutta tavallisesti vaeltajat mieluummin puhkaisevat rakon itse valvotusti kuin antavat sen puhjeta kesken vaelluksen hikisen ja likaisen sukan sisällä. Yritä vastustaa kiusausta puhkaista rakko.