Rakot

Miten hoitaa hankaamisen aiheuttamia rakkoja

4 Lukuaika
Miten hoitaa hankaamisen aiheuttamia rakkoja Miten hoitaa hankaamisen aiheuttamia rakkoja Miten hoitaa hankaamisen aiheuttamia rakkoja

Rakot paranevat yleensä itsestään ilman hoitoa. Rakkokohdan alle muodostuu uutta ihoa ja neste imeytyy takaisin kehoon. Nesteen täyttämä rakko pitää alla olevan ihon puhtaana, mikä estää tulehtumisen ja edistää paranemista. Kylmäpakkauksen käyttäminen voi väliaikaisesti vähentää turvotusta ja kipua. Usein rakot voivat kuitenkin olla hyvin kivuliaita, joten niiden hoitaminen esimerkiksi erityisesti rakkoja varten kehitetyllä COMPEED®-rakkolaastarilla voi auttaa, sillä pehmustaminen lievittää kipua aiheuttavaa painetta.

Hoidon päätavoitteiden tulisi olla rakkoalueen laajenemisen estäminen, epämukavan olon vähentäminen, paranemisen edistäminen ja tulehduksen estäminen. Erityisesti rakkoja varten kehitetyn COMPEED®-rakkolaastari luo parhaan mahdollisen paranemisympäristön, sillä laastari imee itseensä ylimääräisen nesteen ja auttaa nopeuttamaan kehon luontaista paranemisprosessia.

Päätavoite on pitää rakko ehjänä niin pitkään kuin mahdollista, sillä iho muodostaa luonnollisen suojan tulehduksia vastaan. Jos kipu jatkuu tai on syytä epäillä infektiota, tulee lääkäriin kuitenkin olla yhteydessä.

Tunnista rakon vaiheet

Ensimmäiseksi sinun tulee tunnistaa, missä kehitysvaiheessa rakko on. Katso tarkkaan rakkulan muodostamaa ihoa. Onko se ehjä tai repeytynyt tai onko iho irronnut kokonaan?

Jos rakko on ehjä: Vähennä rakkoon osuva kitkaa tai hankausta estääksesi vaurioiden laajeneminen. Puhdista alue varoen ja peitä se laastarilla. On suositeltavaa käyttää erityisesti rakkoja varten kehitettyjä rakkolaastareita (katso kuva) tavallisten laastareiden sijaan. Ne suojaavat rakkoa paremmin, sillä laastarin reunat kiinnittyvät tiiviisti ihoon, mikä estää kipeän hiertämisen. Valitse oikean kokoisia laastareita. Voit myös valita rakon sijainnin (esimerkiksi varvas tai kantapää) mukaan erityismuotoillun laastarin. Erityisesti rakkoja varten kehitetyt laastarit, kuten hydrokolloidia sisältävät geelipohjaiset COMPEED®-laastarit, pehmustavat rakon hyvin. Tämän ansiosta ne myös lievittävät kipua paremmin ja pitävät rakon tehokkaasti suojassa hankauksen aiheuttajalta.

Hoidon päätavoitteiden tulisi olla rakkoalueen laajenemisen estäminen, epämukavan olon vähentäminen, paranemisen edistäminen ja tulehduksen estäminen.

Jos rakko on repeytynyt tai iho on kokonaan irronnut: Rakkoon tarvitaan antiseptistä puhdistusainetta, joka estää tulehduksen. Jos sinulla ei ole puhdistusainetta, tulee rakkokohta huuhdella suolaliuoksella tai juoksevalla puhtaalla vedellä. Tämän jälkeen on parasta peittää puhjennut rakko puhtaalla sidoksella. Hydrokolloidilaastarit sopivat erityisen hyvin tähän tarkoitukseen. Ne pehmustavat tehokkaasti, mikä lievittää kipua tällä hyvin herkällä alueella. Ne luovat suojaavan ja kosteuttavan ympäristön, jonka ansiosta rakko paranee nopeammin. Ne vaikuttavat puhjenneen rakkulan alla olevaan ihoon ja edistävät paranemista ulkopuolelta käsin. Lisäksi ne ovat pehmustettuja ja vedenkestäviä, joten ne ovat tavallisia laastareita parempia.

Miten usein laastareita tulee vaihtaa?

Jos käytät tavallisia laastareita, tulee ne vaihtaa aina, kun niissä näkyy rakkonesteen aiheuttamia laikkuja, likaa tai ympäristöstä tullutta vettä (esimerkiksi suihkusta tai sateesta). Saatat joutua vaihtamaan laastarin olosuhteiden mukaan tunnin välein, kerran päivässä tai jotain siltä väliltä. Toisaalta hydrokolloidia sisältävät rakkolaastarit, kuten COMPEED® Rakot -tuoteryhmän laastarit, ovat vedenkestäviä.

Erityisesti rakkoja varten kehitetyt laastarit, kuten COMPEED®, voidaan laittaa kokonaan puhjenneen rakon päälle. Ne voidaan vaihtaa vasta, kun ne alkavat irrota, tai kun sidoksen alla oleva rakkonesteen muodostama valkoinen kupla yltää laastarin reunaan. Hydrokolloidia sisältävän laastarin voi huoletta jättää paikalleen usean päivän ajaksi. COMPEED® pysyy paikallaan puhkeamattoman rakon päällä (ehjällä iholla), kunnes laastarin reunat alkavat irrota. Ne voivat pysyä paikoillaan useita päiviä. Älä poista niitä aiemmin, jotta rakolla on aikaa parantua.

Pitäisikö rakko valuttaa tyhjäksi / puhkaista?

Suosittelemme sinulle
Rakot

Voi ei… jalassa on rakko.

Rakkojen puhkaiseminen oli vielä vähän aikaa sitten yleinen toimenpide, mutta sitä ei enää suositella tulehdusriskin vuoksi. Jos rakko on kuitenkin suuri, kivulias tai hankautuu todennäköisesti lisää, voi olla viisainta puhkaista se kivun lievittämistä tai rakkulan päällä olevan ihon repeytymisen estämistä varten. On tärkeää puhdistaa haava antiseptisellä aineella tai suolaliuoksella tulehduksen välttämiseksi. Käytä COMPEED®-rakkolaastaria, kun haava on puhdistettu. Se auttaa peittämään haavan tiiviisti, mikä pienentää tulehdusriskiä ja nopeuttaa paranemista.

Ota yhteyttä lääkäriin, jos olet huolissasi mahdollisesta tulehduksesta. Tarkkaile seuraavia merkkejä tulehduksesta:

  • Märkiminen: kellertävä ja normaalia paksumpi rakkoneste
  • Lisääntynyt kipu, turvotus, punaisuus, lämpö
  • Rakosta ulospäin lähtevät punaiset juovat (hakeudu heti lääkärin hoitoon).