Rakot

Uudet kengät? Ei hätää. Näin vältät rakot

3 Lukuaika
Uudet kengät? Ei hätää. Näin vältät rakot Uudet kengät? Ei hätää. Näin vältät rakot Uudet kengät? Ei hätää. Näin vältät rakot

Rakot ovat inhottava vaiva. Ne voivat syntyä milloin tahansa ja tehdä jokaisesta askeleesta kivuliaan. Ja vaikka ne ovatkin kooltaan pieniä, ne voivat häiritä merkittävästi työtäsi, urheilusuoritustasi, lomaasi tai muuta tärkeää hetkeäsi. Vältä rakot tutustumalla vinkkeihimme.

Miten rakot syntyvät?

Useimmat rakot syntyvät silloin, kun ihosi hankautuu kenkää tai sukkaa vasten toistuvasti päivän mittaan. Ihon vaurioitunut uloin kerros irtoaa alemmista kerroksista ja väliin muodostuu kudosnesteen täyttämä rakko. Rakot syntyvät hyvin nopeasti, ja niiden paraneminen voi kestää useita päiviä. Jos rakko puhkeaa, se voi tulehtua, mikä pahentaa kipua entisestään.

Rakkoja syntyy useimmiten kesällä, koska kuumina ja kosteina päivinä jalkamme turpoavat vedenpidätyksen seurauksena. Tällöin kengät voivat alkaa puristaa tietyistä kohdista. Jalat myös hikoavat enemmän kesäisin. Kun jalat ovat siis turvoksissa ja hikiset, ne altistuvat hankaukselle.

Suosittelemme sinulle
Rakot

Voi ei… jalassa on rakko.

On myös paljon toimintaa, joka aiheuttaa rakkoja. Huonosti istuvissa kengissä esimerkiksi juoksu, kuntoilu tai jopa golf ja puutarhanhoito voivat aiheuttaa kivuliaita rakkoja toistuvien liikkeiden takia. Myös vaeltajat kärsivät usein rakoista varsinkin sukkien kastuessa, mikä tavallisesti aiheuttaa sen, että vaelluskengät alkavat hangata. Itse asiassa kaikki toiminta, jossa kävellään paljon, kuten huvipuistossa vierailu perheen kanssa tai ostospäivä, voi mennä pilalle kengistä, jotka ovat pikemminkin tyylikkäät kuin mukavat. Oletko lähdössä viettämään iltaa kaupungille? Et varmasti halua kärsiä seuraavana päivänä kivuliaista rakoista. Entä onko pian loman aika? Pidä varasi! Pitkät kävelyretket nähtävyyksiä katsellessa tarjoavat uskomattomia kulttuurielämyksiä, mutta ne voivat myös johtaa kivuliaisiin jalkoihin.

Rakkojen ehkäiseminen

Jotta voit välttää rakkojen muodostumisen, on tärkeää pitää jalat hyvässä kunnossa. Liian kuiva iho aiheuttaa todennäköisemmin enemmän ärsytystä kuin terve iho, joten levitä jalkoihin jalkavoidetta ennen nukkumaanmenoa. Toinen tapa välttää rakkoja on käyttää hyvin istuvia kenkiä ja mukavia sukkia. Myös pohjalliset voivat auttaa. Jos tiedät, että tuleva päivä sisältää paljon kävelyä tai fyysistä toimintaa tai jos haluat totuttaa jalkasi uusiin kenkiin, voit myös suojata jalkasi levittämällä jalan punoittaviin kohtiin heti rakonestopuikkoa tai asettamalla niihin rakkolaastarit.

Miksi ja miten rakkoja hoidetaan

Kun rakko on syntynyt, se kannattaa hoitaa nopeasti kivun vähentämiseksi ja tulehduksen välttämiseksi. Kun olet ensin puhdistanut ihoalueen hellävaraisesti, suojaa rakko ja haava haitalliselta paineelta ja hankaukselta sekä lialta ja bakteereilta rakkolaastarilla. Pyri välttämään kaikkea, mikä aiheuttaa alueelle hankausta. Rakkoa ei saisi koskaan puhkaista, mutta jos rakko puhkeaa, puhdista se miedossa saippuavedessä, liota sitä suolavedessä 10 minuutin ajan ja peitä se lopuksi erikoisvalmisteisella rakkolaastarilla. Rakko voi pilata päiväsi. Kun mukanasi on COMPEED-rakonestopuikko tai -rakkolaastareita, voit jatkaa kävelemistä ja päiväsi pelastuu.

Jos rakkoa ei hoideta kunnolla, se voi altistua tulehdukselle tai parantua hitaasti.