Liikavarpaat ovat kovettuneita kyhmyjä tai karheita kohtia varpaiden, jalkapohjien tai kantapäiden ihossa. Kohdat voivat olla kellertäviä, vahamaisia tai hilseileviä ja ne voivat tuntua aralta koskettaessa tai aiheuttaa kipua kenkien ollessa jalassa. Ne eivät ole vaarallisia, mutta voivat tuntua epämukavilta ja aiheuttaa kipua ihoon kohdistuvan paineen takia, joka aiheuttaa ärsytystä ja tulehduksia. Liikavarpaiden hoitaminen on tärkeää oman mukavuutesi vuoksi.
Miten liikavarpaita hoidetaan?
Pienet liikavarpaat häviävät yleensä itsestään, jos vältät niitä aiheuttavaa painetta. Jos sinulla on ärsytystä tai kipua aiheuttava liikavarvas, paineen helpottamiseen ja liikavarpaiden hoitamiseen on monia keinoja. Hoidettuina liikavarpaat katoavat yleensä 2–4 viikossa. Jaloista huolehtiminen pesemällä ja kuivaamalla ne hyvin ja kosteuttamalla niitä säännöllisesti auttaa joka tapauksessa.
Huomaa, että jos ihossasi on huonon verenkierron, diabeteksen tai hermovaurioiden aiheuttamia tuntohäiriöitä, sinun tulee ottaa yhteyttä lääkäriin ennen liikavarpaiden hoitamista.
- Ohentaminen
Liikavarpaan poistaminen hiomalla on yleensä tarpeen vain suurten, kivuliaiden liikavarpaiden kohdalla. Ohentamisen tekee aina lääkäri tai jalkahoitaja. Voit halutessasi itse tasoittaa liikavarvasta raspin avulla. - Raspaaminen
Jos sinulla on ärsytystä aiheuttava liikavarvas, kevyt raspaaminen hohkakivellä voi auttaa lievittämään painetta. On erittäin suositeltavaa varmistaa, että iho on kostea/pehmeä ennen raspausta. Liikavarvasta tulee liottaa lämpimässä vedessä noin 10 minuuttia etukäteen, jotta iho pehmenee. Kasta hohkakivi veteen ja poista kuollut iho hieromalla kevyesti kiertävin tai sivuttaisin liikkein. Varmista, ettet poista liikaa ihoa, sillä se voi aiheuttaa verenvuotoa ja tulehduksen. Poista sen sijaan kuollutta ihoa vain pieniä määriä kerrallaan ja toista vaiheet, kunnes liikavarvas katoaa. - Muita hoitokeinoja
Nämä hoidot perustuvat yleensä liikavarpaiden pehmustamiseen. Esimerkiksi Compeed® Liikavarvaslaastarit sisältävät hydrokolloiditeknologiaa, joka helpottaa kipua pehmustamalla, suojaa liikavarvasta hiertymiseltä ja kosteuttaa ihoa liikavarpaan ympärillä, mikä auttaa sen poistamisessa.
Ehkäise vaiva ennalta!
Esitellyt hoidot helpottavat painetta välittömästi ja saavat liikavarpaan katoamaan 2–4 viikon kuluessa, mutta liikavarpaat yleensä palaavat, jos niitä aiheuttavat paine säilyy. Siksi on tärkeää löytää paineen aiheuttaja ja välttää sitä. Useimmiten tämä onnistuu vain vaihtamalla mukavampiin jalkineisiin tai käyttämällä pehmusteita (ihonsuojia tai kiinnittyviä kalvoja, joita on saatavilla apteekeista), kunnes uudet kengät mukautuvat jalkaan. Joissain tapauksissa pohjallisista voi olla apua. Lääketieteellistä hoitoa tarvitaan vain hyvin harvoin.
Milloin kannattaa hakeutua hoitoon?
Liikavarpaat eivät ole vaarallisia, mutta ne voivat aiheuttaa ärsytystä, tulehduksia ja jopa haavaumia. Hakeudu hoitoon, jos tulehdus tai kivut ovat vakavia.
Lääkäriin voit olla yhteydessä, jos et ole varma, onko kyseessä liikavarvas.
Usein toistuvat liikavarpaat voivat johtua jalan poikkeavuuksista, kuten luiden rakenteellisista poikkeavuuksista, luiden virheasennosta tai poikkeavasta askelluksesta. Jos liikavarpaiden ilmestymistiheys tai säilyminen huolestuttaa, voit harkita käyntiä lääkärillä tai ortopedillä, jolloin mahdolliset piilevät syyt voidaan löytää tai sulkea pois. Näissä tapauksissa erityinen kenkään laitettava pehmuste tai tukipohjallinen voi auttaa estämään liikavarpaiden muodostumista. Erikoistapauksissa saatetaan tarvita leikkaushoitoa.
Viitteet
Mayo Clinic: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/corns-and-calluses/symptoms-causes/syc-20355946
National Health Service UK (NHS):https://www.nhs.uk/conditions/corns-and-calluses/
American Academy of Dermatology: https://www.aad.org/injured-skin/treat-corns-calluses
American Podiatric Medical Association: https://www.apma.org/Patients/FootHealth.cfm?ItemNumber=1346
Medscape: https://emedicine.medscape.com/article/1089807-overview
Lue Terveyskirjaston artikkeli: Känsä eli liikavarvas https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00439