Liikavarpaat

Miten estää liikavarpaita muodostumasta?

4 Lukuaika
Miten estää liikavarpaita muodostumasta? Miten estää liikavarpaita muodostumasta? Miten estää liikavarpaita muodostumasta?

Liikavarpaat ovat yksi yleisimpiä jalkavaivoja [1]. Niitä aiheutuu keratiinin lisääntyneestä tuotannosta, joka on seurausta pitkittyneen hankauksen tai paineen aiheuttamasta kehon suojautumisreaktiosta. Siksi liikavarpaita muodostuu yleisiin painekohtiin, ja toisille ihmisille kehittyy liikavarpaita helpommin kuin toisille.

Keitä liikavarpaat vaivaavat ja miksi?

Osa liikavarpaille altistavista riskitekijöistä liittyy kehoon. Ne saattavat olla geneettisiä tai ne ovat voineet aiheutua esimerkiksi vammasta tai ikääntymisestä. Näitä ovat esimerkiksi jalkojen poikkeavuudet (lättäjalkaisuus, poikkeava askellus) tai poikkeamat (vaivaisenluut, vasaravarpaat) ja lisäksi ihon heikko kimmoisuus (esim. ikääntymisen vuoksi). Muut riskitekijät liittyvät päivittäiseen toimintaasi. Paljon kävelemistä vaativissa ammateissa (esim. hoitajat, tarjoilijat, postinkantajat, lentoemännät ja stuertit) on suurempi riski liikavarpaiden kehittymiselle. Yksi suurimpia riskitekijöitä on kuitenkin kenkien valinta. Kengät valitaan liian usein ulkonäön perusteella, eikä niiden hyvään istuvuuteen ja mukavuuteen kiinnitetä tarpeeksi huomioita.

Ennaltaehkäisy on paras lääke

Paras tapa ehkäistä liikavarpaita on välttää yllä mainittuja syitä aina kuin mahdollista. Seuraavaksi esitellään joitain yleisiä vinkkejä liikavarpaiden ehkäisemiseksi niin, että et joudu luopumaan lempiharrastuksistasi tai työstäsi.

Vältä näitä:

  • Vältä huonosti istuvia kenkiä mahdollisuuksien mukaan. Älä käytä liian tiukkoja, liian löysiä tai liian korkeakorkoisia kenkiä tai jalkineita, joissa saumat ovat huonoissa kohdissa. Pitkäaikaiseen käyttöön huonosti sopivia kenkiä ovat korkokengät ja teräväkärkiset korkokengät ja saappaat.
  • Älä käytä huonosti istuvia sukkia äläkä jätä sukkia tai jalkineita kokonaan pois.
  • Vältä pitkään seisomista”

Viitteet

1

Valittu lähde: 1. Dunn JE. Prevalence of Foot and Ankle Conditions in a Multiethnic Community Sample of Older Adults. American Journal of Epidemiology 2004 ; 159 : 491–498.

2

Muut lähteet Mayo Clinic: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/corns-and-calluses/symptoms-causes/syc-20355946

3

National Health Service UK (NHS):https://www.nhs.uk/conditions/corns-and-calluses/

4

American Academy of Dermatology: https://www.aad.org/injured-skin/treat-corns-calluses

5

American Podiatric Medical Association: https://www.apma.org/Patients/FootHealth.cfm?ItemNumber=1346

6

Medscape: https://emedicine.medscape.com/article/1089807-overview