Kovettumat eivät ole yleensä vakavia, mutta voivat olla epämukavia ja joskus jopa kivuliaita. Tämä johtuu paksuuntuneen ihon aiheuttamasta paineesta ihonalaisiin kudoksiin. Kovettumien hoitaminen on tärkeää omalle hyvinvoinnille.
Miten kovettumia hoidetaan?
Kovettumat syntyvät, kun kantapäähän, jalan etuosaan tai kämmeneen kohdistuu liian suuri paine. Suurin osa niistä paranee itsestään, kun paineen lähde poistetaan. Kannattaa muistaa, että jos päätät hoitaa kovettumia, prosessi voi olla pitkä ja lopputulosta ei saavuteta yhdessä päivässä.
Älä leikkaa kovettumista isoja palasia terävillä esineillä, sillä voit vahingossa aiheuttaa itsellesi verta vuotavan haavan ja/tai infektion.
Huomaa, että jos ihossasi on huonon verenkierron, diabeteksen tai hermovaurioiden aiheuttamia tuntohäiriöitä, sinun tulee ottaa yhteyttä lääkäriin ennen kovettumien hoitamista.
Kovettumien poistaminen:
- Vaihe 1: kovettuman pehmentäminen
Kovettumat ovat hyvin paksuja ja jäykkiä, joten niitä on suositeltavaa pehmentää ensin. Liota sitä kehon osaa, jossa kovettuma on (yleensä käsi tai jalka), lämpimässä saippuavedessä. Karvassuolan lisääminen veteen voi edesauttaa tehoa. Voit käyttää myös kaupallisia kuorintavoiteita ihon pehmittämiseksi. Voit myös käyttää COMPEED® Kovettumat -laastareita. Ne sisältävät aktiivista geeliä (hydrokolloiditekniikkaa), joka kosteuttaa, suojelee ja pehmustaa kovettumaa. Ne helpottavat epämukavaa tunnetta tai kipua, jos kärsit niistä. - Vaihe 2: Ohenna kovettumaa hohkakivellä tai jalkaraspilla.
Kovettuman pehmennyttyä voit raspata sitä hohkakivellä. Kasta hohkakivi veteen ja poista kuollut iho hieromalla kevyesti kiertävin tai sivuttaisin liikkein. Voit käyttää jalkaraspia myös välineenä ihon kuorimiseen. Varmista, ettet poista liikaa ihoa, sillä se voi aiheuttaa verenvuotoa ja tulehduksen. Poista sen sijaan kuollutta ihoa vain pieniä määriä kerrallaan ja toista vaiheet, kunnes liikavarvas katoaa. - Vaihe 3: kosteuta ihoa
On tärkeää pitää ohennettu iho kosteutettuna raspaamisen jälkeen, jotta se pysyy pehmeänä. Mikä tahansa ihovoide soveltuu tähän. COMPEED® Kovettumat -laastarin käyttäminen pitää kovettumakohdan kosteutettuna ja nopeuttaa paranemista.
Estä kovettumien muodostuminen nyt ja tulevaisuudessa:
Kovettumat voi estää vähentämällä jalkoihin ja käsiin kohdistuvaa hankausta.
Käytä mahdollisimman harvoin kenkiä, jotka muuttavat painopistettäsi, kuten korkeakorkoisia kenkiä. Jos työssäsi on käytettävä tyylikkäitä (ei-ergonomisia) kenkiä, kokeile lievittää jalkojen painetta kävelemällä toimistolle ja takaisin hyvin jalkaan istuvilla urheilukengillä. Pyri pitämään korko niin matalana kuin mahdollista.
Pidä huolta kengistäsi korjaamalla tai vaihtamalla ne säännöllisesti. Kuluneet kengät eivät yleensä pehmusta jalkaa kovin hyvin. Jos lisäksi huomaat kenkiesi pohjien tai korkojen kuluvat epätasaisesti, voi olla tarpeen keskustella ortopedin kanssa asentoa korjaavista kengistä tai pohjallisista.
Kovettumia voi tulla käsiin: suojaavien ja mahdollisesti pehmustettujen käsineiden käyttäminen voi auttaa, jos käytät työkaluja.
Milloin kannattaa hakeutua hoitoon?
Jos kovettuma on hyvin kivulias tai sinulla on diabetes, hauras iho tai verenkierron häiriöitä, on parasta olla yhteydessä lääkäriin tai jalkojen hoitoon erikoistuneeseen ortopediin.
Jalkojen tai asennon korjaamisen asiantuntija voi auttaa poikkeavan askelluksen korjaamisessa tarkistamalla jalkineesi tai auttamalla tunnistamaan luuston piilevät ongelmat. Jälkimmäisessä tapauksessa saatat saada lähetteen röntgenkuvaukseen tai jopa kirurgiseen toimenpiteeseen.
Jalkojen hoitoon erikoistunut lääkäri voi poistaa kovettunutta ihoa leikkausveitsellä. Älä yritä tehdä tätä kotona.
Lääkäri voi määrätä antibioottivoidetta, jos kovettumakohdassa on infektio tai infektioriski. Punainen ja turvonnut iho kovettuman ympärillä voi olla merkki tulehduksesta.
Viitteet
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/corns-and-calluses/diagnosis-treatment/drc-20355951
https://www.aad.org/injured-skin/treat-corns-calluses
Lue Terveyskirjaston artikkeli: Kovettumien ehkäisy ja hoito https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=tju00019