Bunions

Miten vaivaisenluuta hoidetaan?

3 Lukuaika
Miten vaivaisenluuta hoidetaan? Miten vaivaisenluuta hoidetaan? Miten vaivaisenluuta hoidetaan?

Vaivaisenluut ovat luukyhmyjä isovarpaan tyvessä siinä kohdassa, jossa isovarpaan nivel kiinnittyy jalkaterään. Vaivaisenluut kehittyvät ajan myötä ja saavat isovarpaan kääntymään sisäänpäin kohti muita varpaita. Tämä siirtyminen paikaltaan johtaa epänormaaliin liikkeeseen ja niveleen kohdistuvaan lisäpaineeseen. Vuosien myötä epänormaali liike ja paine muuttavat hitaasti luiden asentoa, mikä saa isovarpaan kääntymään sisäänpäin, joskus jopa vieressä olevan varpaan päälle. Tämän seurauksena nivel työntyy ulospäin, mikä aiheuttaa vaivaisenluun pullistuman. Pikkuvarpaassa tätä samaan tilaa kutsutaan räätälin patiksi tai kyhmyksi. Vaivaisenluista aiheutuu usein toissijaisia ongelmia, kuten rakkoja, liikavarpaita tai kovettumia.

Ehkäise vaiva ennalta!

Jos olet altis vaivaisenluille perinnöllisten tekijöiden, tulehdussairauden tai jalan poikkeavuuksien takia, paras tapa estää liikavarpaiden muodostuminen on mukavien jalkineiden käyttäminen. Vältä jalkineita, joissa on korkea korko tai terävät kärjet ja kenkiä, jotka ovat liian kapeita. Valitse sen sijaan leveät, mukavat kengät, joissa on matala korko, pehmeä pohjallinen ja tarpeeksi tilaa varpaille. Kenkämyyjä voi auttaa sinua oikeanlaisen kengän ja koon valinnassa. Normaalipainon ylläpitäminen on myös tärkeä tekijä.

Entä jos minulla on jo vaivaisenluu?

Vaivaisenluut voi poistaa ainoastaan leikkauksella, mutta siitä huolimatta leikkaushoitoa tarvitaan vain harvoin. Vaivaisenluun kehittymistä ja oireita voidaan tavallisesti helposti hillitä ja hoitaa ilman leikkausta jopa kotona.

 • Jalkineet
  Leveät kengät ovat tärkeät, jos sinulla on jo vaivaisenluu, sillä ne hidastavat sen pahenemista ja lievittävät kipua. Kenkiä voi myös yrittää suurentaa venyttäjillä. Osta kengät päivän päätteeksi, jolloin jalat ovat suurimmillaan, ja anna myyjän mitata molemmat jalat ennen kenkävalinnoissa neuvomista.
 • Pehmustaminen
  Pehmustaminen voi auttaa, jos vaivaisenluu hankaa kenkää vasten. Vaivaisenluupehmusteet, kuten COMPEED® Vaivaisenluu -laastarit, helpottavat painetta ja vaivaisenluuhun kohdistuvaa hankausta, mikä lievittää kipua. Ne myös ehkäisevät rakkoja ja vaivaisenluun päällä olevan ihon kovettumista.
 • Ortotiikka
  Lääkärisi kertoo sinulle parhaat vaihtoehdot vaivaisenluiden hoitoon. Jalan asennon korjaamiseen saatetaan tarvita tilan vakavuuden perusteella joko pohjalliset, varpaidenerottaja tai varvastuki.
 • Kivun hallinta
  Vaivaisenluun aiheuttamaa kipua voi hallita viilentämällä kohtaa noin viiden minuutin ajan kylmäpakkauksella tai pussillisella jäätyneitä herneitä tai liottamalla jalkoja lämpimässä kylvyssä. Tulehduskipulääkkeet, kuten aspiriini, ibuprofeeni tai naprokseeni, auttavat myös. Kysy lääkäriltä tai farmaseutilta, mikä hoitomuoto on sinulle sopivin.

Milloin kannattaa hakeutua hoitoon?

Sinun tulee aina käydä lääkärin vastaanotolla, jos sinulla on diabetes, sillä jalkavaivasi saattavat johtua muista syistä.

Lääkärillä kannattaa käydä myös, jos kipu on jatkuvaa tai niin voimakasta, että se haittaa päivittäisiä toimiasi. Hakeudu hoitoon myös, jos oireet pahenevat tai eivät parane lainkaan hoidettuasi jalkaa kotikonstein pari viikkoa. Lääkärisi kertoo sinulle parhaat vaihtoehdot vaivaisenluiden hoitoon. Lääkäri saattaa suositella ortotiikkaa tai antaa lähetteen kirurgille oireiden vakavuuden perusteella, jotta vaivaisenluun kirurgisen poistamisen mahdollisuudesta ja piilevien syiden korjaamisesta voidaan keskustella.

Viitteet

1

https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/what-to-do-about-bunions

2

Lue Terveyskirjaston artikkeli: Vaivaisenluu https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00339