Skip to main content

Vinkit vaivattomaan vaellukseen

Luonnon helmassa patikoiminen on hauska harrastus kaikenikäisille ja yksi helpoimmista ja mukavimmista tavoista pysyä kunnossa. Muista kuitenkin huolehtia jaloistasi! Tutustu vinkkeihimme ja lue, miten voit ehkäistä ja hoitaa rakkoja, liikavarpaita ja kovettumia.

Vinkit vaivattomaan vaellukseen

Mielitpä sitten pitkälle vaellukselle tai pienelle kävelyretkelle, luonnon helmassa patikoiminen on hauska harrastus kaikenikäisille ja yksi helpoimmista ja mukavimmista tavoista pysyä kunnossa. Luonnon ihmeisiin pääsee tutustumaan lähietäisyydeltä, ja retkikohteissa riittää valinnanvaraa. Perheen tai ystävien kanssa patikoidessa syntyy mukavia yhteisiä muistoja. Yksin retkeillessä taas voi nauttia hiljaisuudesta ja unohtaa arjen kiireet. Ulkoillessa mieli lepää, mutta keho tekee töitä, joten hyvinvointi lisääntyy kaikin puolin.

Turvallisuus ennen kaikkea – muista nämä ennen vaellusta

Vinkit onnistuneeseen retkeen:

  • Tarkista sääennuste ennen lähtöä ja harkitse retken lykkäämistä, jos sää ei suosi ulkoilua.
  • Ota mukaasi alueen yksityiskohtainen kartta ja puhelin, jolla voit soittaa apua hätätilanteessa. Kerro aina jollekin tutullesi, minne olet menossa.
  • Pakkaa mukaan tarpeeksi ruokaa ja vettä koko retken ajaksi ja huolehdi riittävästä nesteytyksestä.
  • Varmista, että vaelluskenkäsi ovat istuvat, mukavat ja kestävät ja suojaavat hyvin säältä ja kiviseltä maastolta. Korkea varsi ehkäisee nilkan venähdyksiä ja nyrjähdyksiä. Pohjan tulee olla paksu ja hyvin pitävä, jotta pysyt pystyssä epätasaisessakin maastossa. Ennen pitkää patikkaretkeä kengät kannattaa ajaa sisään useammalla lyhyellä kävelyllä.
  • Käytä paksuja, pehmustettuja ja kosteutta iholta siirtäviä vaellussukkia tai kaksia ohuita sukkia päällekkäin, jotta vältyt hiertymiltä.
  • Muista kerrospukeutuminen. Kuorikerroksen tulee olla kevyt, veden- ja tuulenpitävä ja riittävän väljä. Esimerkiksi nylon ja polyesteri ovat sopivia materiaaleja. Välikerroksessa fleece eristää hyvin lämpöä.

Suojaa jalat rakoilta, liikavarpailta ja kovettumilta

Rakot, liikavarpaat ja kovettumat ovat usein vaeltajan riesana, sillä jalat altistuvat kovalle rasitukselle kenkien hangatessa ihoa. Rakot ovat ihon pintakerrokseen muodostuvia, alempia kudoksia suojaavia nestekertymiä. Kovettumat ja liikavarpaat puolestaan ovat paksuuntuneita ja kovettuneita ihoalueita, ja ne muodostuvat useimmiten jalkapohjiin tai varpaiden kärkiin tai alusiin. Vaivat ovat kivuliaita ja voivat tehdä reippailuretkestä tuskien taipaleen.

Onneksi COMPEED® tarjoaa laajan valikoiman tuotteita, jotka tekevät vaeltamisesta vaivatonta. Yhdessä sopivien jalkineiden kanssa COMPEED® Rakkolaastarit ja COMPEED® Liikavarvaslaastarit suojaavat ihoa hankaukselta ja lievittävät rakkojen tai liikavarpaiden aiheuttamaa kipua. Pitkillä vaelluksilla COMPEED® Extreme Rakkolaastari helpottaa kipua välittömästi ja antaa 20 prosenttia enemmän lisävaimennusta* hankausta vastaan hunajakennomaisen tyynyn ansiosta. COMPEED®Liikavarvaslaastari Moisturising on suunniteltu ehkäisemään liikavarpaita paineelta suojaavan tyynyn sekä pitkäkestoisen kosteuttavan vaikutuksen avulla. Jos liikavarpaita on jo päässyt syntymään, salisyylihappoa sisältävä COMPEED®Liikavarvaslaastari Active nopeuttaa liikavarpaan poistoa.

Rakot eivät enää ole esteenä, joten ylös, ulos ja vaellukselle!

* verrattuna COMPEED® Rakkolaastari Mediumiin