Skip to main content

Mikä huuliherpes on?

Tietoa huuliherpeksestä

Mikä huuliherpes on?

Huuliherpes on yleinen HSV-1-viruksen aiheuttama sairaus. Huuliherpesrakkuloita puhkeaa useimmiten huulien alueelle sekä nenänpieliin ja leukaan.

Kuinka huuliherpes tarttuu?

Monet saavat viruksen tietämättään jo lapsuudessa. Virus saattaa tämän jälkeen olla elimistössä useita vuosia oireettomana, ja sen puhkeamiseen voi olla useita syitä.

Kenellä huuliherpes puhkeaa?

Noin 80 % väestöstä kantaa virusta, joka aktivoituu 20 prosentilla 2 – 3 kertaa vuodessa. Virus puhkeaa yhtä usein naisilla kuin miehillä, kaikissa ikäluokissa.

Mikä saa viruksen aktivoitumaan ja huuliherpeksen puhkeamaan?

Virus puhkeaa usein psyykkisen tai fyysisen stressin seurauksena.

Viruksen puhkeamiseen vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi:

 • Heikentynyt immuunipuolustus
 • Vilustuminen
 • Väsymys
 • Kylmyys
 • Runsas altistuminen auringolle
 • Kuukautiset
 • Hormonit
 • Kuume
 • Stressi

Huuliherpeksen 5 kehitysvaihetta

Huuliherpesinfektio kestää 7-12 päivää ja sillä on yleensä viisi vaihetta. Kaikki ihmiset eivät kuitenkaan tunne “kutinaa”, joka on huuliherpesinfektion ensimmäinen vaihe.

Compeed® Huuliherpeslaastari hoitaa kaikkia viittä eri huuliherpeksen vaihetta nopeasti ja huomaamattomasti ja yhtä tehokkaasti kuin Asikloviiri 5% -voiteet. Compeed Huuliherpeslaastarilla on myös muita tuote-etuja tämän lisäksi.

 1. Kihelmöinti

  Ensimmäiset oireet – yleensä kihelmöinti-, polttelu tai kutinan tunne ilmestyvät suun tai nenän ympärille. Tämä kestää normaalisti noin kuusi tuntia ja siihen liittyy usein ahdistuneisuutta ja huolta mahdollisen huuliherpeksen syntymisestä.

 2. Rakkula

  Jo niin pian kuin muutaman tunnin – tai niin myöhään kuin muutaman päivän päästä – alue alkaa punertaa ja pieniä nestettä sisältäviä rakkuloita kehittyy. Nämä saattavat sulautua yhdeksi suureksi rakkulaksi. Tässä vaiheessa yleinen sykkivä tunne alkaa jo olla melko kivulias.

 3. Vuotaminen

  Rakkulat turpoavat ja puhkeavat, jättäen jälkeensä pinnallisen ja punertavan haavan. Tämä on kaikkein tuskallisin ja tarttuvin syklin vaihe ja juuri tästä vaiheesta huuliherpeksestä kärsivät eniten.

 4. Rupi

  Muodostuu kuiva rupi ruskealla kuorella. Jos rupi halkeaa, se voi aiheuttaa kutinaa, polttavaa tunnetta sekä vuotaa verta.

 5. Paraneminen*

  Rupi irtoaa ja huuliherpes on täysin parantunut*.

*Huuliherpeksen ihokohdan paraneminen