COMPEED® liikavarpaille

Katso opetusvideoltamme, kuinka laillistettu jalkaterapeutti kertoo liikavarpaiden hoidosta ja ennaltaehkäisystä.

Jalkaterapeutti Beverley Ashdown, S.R.Ch., M.Ch.S., M.Pod.A., D.Pod.M., H.P.C on korvausta vastaan antanut COMPEED® -tuotteiden valmistajalle neuvoja ja tukea tämän videon tuotannossa. Ota yhteyttä omalääkäriisi, jalkaterapeuttiin tai jalkojenhoitajaan, jos sinulla on jalkoihisi liittyviä huolia. Muista keskustella tuotteiden käytöstä lääkärisi kanssa mikäli sinulla on diabetes.

Oireet

Liikavarvas on paikallinen ihon paksuuntuma jalassa, joka aiheutuu toistuvasta puristuksesta ja hankauksesta. Elimistö tuottaa lisää ihosoluja suojautuakseen vaurioilta, ja tämän vuoksi iho tulee paksummaksi. Liikavarpaat tekevät kipeää, kun ne joutuvat puristuksiin. Liikavarpaan sisällä on tummempi ihoalue, jota yleensä virheellisesti luullaan liikavarpaan juureksi. Tumma kartionmuotoinen ihoalue sisältää keratiinia (kuolleita ihosoluja) ja sen kärki työntyy kohti hermopäitä. Liikavarvas voi kehittyä minne tahansa kohtaan jalkaa ja se voi olla kova tai pehmeä. Liikavarvas voi myös kehittyä varpaiden väliin - kohtaan, jossa varpaat hankaavat toisiaan vasten. Pehmeä liikavarvas (heloma miliare) poikkeaa kovasta liikavarpaasta. Niitä esiintyy pieninä rykelminä jalkapohjassa ja ne tuntuvat pieniltä lasinsiruilta. Pehmeiden liikavarpaiden syntyyn vaikuttavat muutkin seikat kuin puristus. Myös ihon kuivuus ja hankaus edistävät pehmeiden liikavarpaiden syntyä.

Hoito

Jos huomaat, että jalkaasi on kehittymässä liikavarvas, on tärkeää, että pyrit välittömästi vähentämän kyseiseen alueeseen kohdistuvaa puristusta. Hydrokolloidia sisältävät laastarit, kuten COMPEED® Liikavarvaslaastarit, pehmentävät ihoa ja vähentävät kivuliaan alueen painetta ja puristusta. COMPEED® Liikavarvaslaastarit poistavat välittömästi kivun tunteen, lisäksi salisyylihappoa sisältävä Liikavarvaslaastari pehmentää liikavarvasta nopeuttaen sen häviämistä. Vältä puristavien kenkien käyttöä. Jos liikavarvas ei häviä tai jos sinua huolestuttaa jokin liikavarpaaseen liittyvä seikka, ota yhteyttä jalkojenhoitajaan.

Ennaltaehkäisy

Jos haluat ehkäistä liikavarpaiden syntymisen, vältä jalkoihin kohdistuvaa puristusta. Jos tiedät jo etukäteen, että käyttämäsi kengät ovat ahtaat ja saattavat hangata jalkoja tai aiot käyttää uusia kenkiä, käytä suojaavaa laastaria, kuten hydrokolloidimenetelmään perustuvia COMPEED® Liikavarvaslaastareita tai Rakkolaastareita. Kannattaa muistaa, että liikavarpaat kehittyvät usein kohtiin, joihin muodostuu helposti rakkoja, joten on suositeltavaa pyrkiä ehkäisemään myös rakkojen syntymistä. Hiero jalkoihin pehmentävää jalkavoidetta ennen nukkumaanmenoa. Voide ehkäisee pehmeiden liikavarpaiden muodostumista, sillä se pehmittää ihoa ja tekee siitä joustavamman.