Skip to main content

Jalkojenhoito-opas

COMPEED® Rakoille

Oireet

Rakot ovat kehon keino suojata ihon syvempiä kudoksia hankausta vastaan. Esimerkiksi huonosti istuvat kengät voivat hangata jalkoja. Hiertymiä voi myös syntyä jalan tai varpaiden muodosta johtuen. Rakot kehittyvät erittäin nopeasti ja niiden parantuminen saattaa kestää useita päiviä. Puhjennut rakko voi tulehtua ja se voi olla erittäin kivulias.

Katso opetusvideoltamme, kuinka laillistettu jalkaterapeutti kertoo rakkojen hoidosta ja ennaltaehkäisystä.

Jalkaterapeutti Beverley Ashdown, S.R.Ch., M.Ch.S., M.Pod.A., D.Pod.M., H.P.C on korvausta vastaan antanut COMPEED® -tuotteiden valmistajalle neuvoja ja tukea tämän videon tuotannossa. Ota yhteyttä omalääkäriisi, jalkaterapeuttiin tai jalkojenhoitajaan, jos sinulla on jalkoihisi liittyviä huolia. Muista keskustella tuotteiden käytöstä lääkärisi kanssa mikäli sinulla on diabetes.

Hoito

Jos rakko on päässyt muodostumaan, kannattaa minimoida mahdollisten komplikaatioiden riski. Yritä välttää rakkoalueeseen kohdistuvaa lisähankausta. Käytä suojaavaa laastaria kuten COMPEED® Rakkolaastaria. COMPEED® Rakkolaastarin käyttö ehkäisee rakon kasvamista ja pahentumista, sillä laastari toimii kuin toinen ihokerros. Laastarin hydrokolloiditekniikka luo parhaat mahdolliset olosuhteet rakon parantumiselle. Lisäksi se vähentää kipua ensi hetkestä alkaen. Laastari on vedenpitävä ja se suojaa haavaa haitallisilta bakteereilta ja lialta. Älä poista laastaria liian aikaisin. Odota, että laastari on alkanut irrota reunoista. Tällöin voit irrottaa laastarin kivutta esimerkiksi suihkussa tai kylvyssä. Älä puhkaise rakkoa. Jos rakko kuitenkin puhkeaa, puhdista alue miedolla saippualiuoksella, liota jalkaa suolavedessä noin 10 minuuttia ja peitä haava sen jälkeen suojaavalla laastarilla, esim. COMPEED® Rakkolaastarilla.

Ennaltaehkäisy

Jos sinulle tulee helposti rakkoja, herkkä iho kannattaa suojata jo etukäteen. Käytä urheillessasi kahta ohutta sukkaa päällekkäin ja suojaa rakoille altis kohta COMPEED® Rakonestopuikolla tai COMPEED® Rakkolaastarilla, varsinkin jos käytät uusia kenkiä.

Kuinka laastaria käytetään

Katso hyödyllinen videomme siitä, kuinka COMPEED® -rakkolaastari laitetaan oikein paikoilleen.

  • Puhdista ja kuivaa rakkoalue ja varmista, ettei iholla ole rasvaa tai voidetta.
  • Poista suojapaperi. Vältä koskemasta liimapintaan.
  • Aseta laastari tiiviisti rakon päälle ja paina reunat hyvin kiinni.
  • Anna laastarin olla paikoillaan, kunnes se alkaa irrota itsestään. Laastari saattaa pysyä paikoillaan useita päiviä.
  • Laastarin irrottaminen: Irrota laastari venyttämättä sitä hitaasti ihon suuntaisesti (sen sijaan, että vetäisit sitä ihosta pois päin).

COMPEED® Liikavarpaille

Oireet

Liikavarvas on paikallinen ihon paksuuntuma jalassa, joka aiheutuu toistuvasta puristuksesta ja hankauksesta. Elimistö tuottaa lisää ihosoluja suojautuakseen vaurioilta, ja tämän vuoksi iho tulee paksummaksi. Liikavarpaat tekevät kipeää, kun ne joutuvat puristuksiin. Liikavarpaan sisällä on tummempi ihoalue, jota yleensä virheellisesti luullaan liikavarpaan juureksi. Tumma kartionmuotoinen ihoalue sisältää keratiinia (kuolleita ihosoluja) ja sen kärki työntyy kohti hermopäitä. Liikavarvas voi kehittyä minne tahansa kohtaan jalkaa ja se voi olla kova tai pehmeä. Liikavarvas voi myös kehittyä varpaiden väliin – kohtaan, jossa varpaat hankaavat toisiaan vasten. Pehmeä liikavarvas (heloma miliare) poikkeaa kovasta liikavarpaasta. Niitä esiintyy pieninä rykelminä jalkapohjassa ja ne tuntuvat pieniltä lasinsiruilta. Pehmeiden liikavarpaiden syntyyn vaikuttavat muutkin seikat kuin puristus. Myös ihon kuivuus ja hankaus edistävät pehmeiden liikavarpaiden syntyä.

Katso opetusvideoltamme, kuinka laillistettu jalkaterapeutti kertoo liikavarpaiden hoidosta ja ennaltaehkäisystä.

Hoito

Jos huomaat, että jalkaasi on kehittymässä liikavarvas, on tärkeää, että pyrit välittömästi vähentämän kyseiseen alueeseen kohdistuvaa puristusta. Hydrokolloidia sisältävät laastarit, kuten COMPEED® Liikavarvaslaastarit, pehmentävät ihoa ja vähentävät kivuliaan alueen painetta ja puristusta. COMPEED® Liikavarvaslaastarit poistavat välittömästi kivun tunteen, lisäksi salisyylihappoa sisältävä Liikavarvaslaastari pehmentää liikavarvasta nopeuttaen sen häviämistä. Vältä puristavien kenkien käyttöä. Jos liikavarvas ei häviä tai jos sinua huolestuttaa jokin liikavarpaaseen liittyvä seikka, ota yhteyttä jalkojenhoitajaan.

Ennaltaehkäisy

Jos haluat ehkäistä liikavarpaiden syntymisen, vältä jalkoihin kohdistuvaa puristusta. Jos tiedät jo etukäteen, että käyttämäsi kengät ovat ahtaat ja saattavat hangata jalkoja tai aiot käyttää uusia kenkiä, käytä suojaavaa laastaria, kuten hydrokolloidimenetelmään perustuvia COMPEED® Liikavarvaslaastareita tai Rakkolaastareita. Kannattaa muistaa, että liikavarpaat kehittyvät usein kohtiin, joihin muodostuu helposti rakkoja, joten on suositeltavaa pyrkiä ehkäisemään myös rakkojen syntymistä. Hiero jalkoihin pehmentävää jalkavoidetta ennen nukkumaanmenoa. Voide ehkäisee pehmeiden liikavarpaiden muodostumista, sillä se pehmittää ihoa ja tekee siitä joustavamman.

COMPEED® Kantapään Halkeamille

Oireet

Kantapään halkeamat voivat näyttää epämiellyttäviltä ja olla myös äärimmäisen kivuliaita. Aluksi ne näyttävät viattomilta valkoisilta kovettumilta kantapään reunoilla ja johtuvat normaalisti ihon kuivuudesta. Hoitamattomina ne voivat kuitenkin haljeta ja muuttua verta vuotaviksi haavoiksi. Kun ne ovat ehtineet kehittyä pitkälle, jalalle on mahdotonta varata ilman että se sattuu todella paljon, koska ihoon kohdistuva paine vetää haavan reunoja erilleen. Syviin haavoihin voi myös kehittyä infektio.

Katso opetusvideoltamme, kuinka laillistettu jalkaterapeutti kertoo kantapään halkeamien hoidosta ja ennaltaehkäisystä.

Hoito

Kuivuessaan kantapään ihon halkeiluvaara kasvaa. Vaurion pahenemista voidaan estää käyttämällä jo varhaisessa vaiheessa pehmentävää jalkavoidetta. Käytä ureapohjaista voidetta, mieluiten vähintään kaksi kertaa päivässä. COMPEED® Kantapään halkeamille -jalkavoidetta voidaan käyttää myös päivällä, mutta saat paremman tehon jos annat sen vaikuttaa yön yli. Mikäli iho on haljennut, voit käyttää COMPEED® Kantapään halkeamat -laastaria, joka suojaa ihoa ja nopeuttaa paranemisprosessia. Jos ihossa on infektio tai se on hyvin kipeä, käänny jalkahoitajan puoleen.

Ennaltaehkäisy

Kantapäihin tulee helpommin halkeamia, jos käytät matalia kenkiä tai varvastossuja, joten vältä käyttämästä näitä turhan usein. Jos käytät usein tällaisia jalkineita, voit ehkäistä kantapään halkeilua pehmentävällä COMPEED® Kantapään halkeamille -jalkavoiteella käyttämällä tuotetta halkeamille kaksi kertaa päivässä.