Mikä huuliherpes on?

Tietoa huuliherpeksestä

Mikä huuliherpes on?

Huuliherpes on yleinen HSV-1-viruksen aiheuttama sairaus. Huuliherpesrakkuloita puhkeaa useimmiten huulien alueelle sekä nenänpieliin ja leukaan.

Kuinka huuliherpes tarttuu?

Monet saavat viruksen tietämättään jo lapsuudessa. Virus saattaa tämän jälkeen olla elimistössä useita vuosia oireettomana, ja sen puhkeamiseen voi olla useita syitä.

Kenellä huuliherpes puhkeaa?

Noin 80 % väestöstä kantaa virusta, joka aktivoituu 20 prosentilla 2 - 3 kertaa vuodessa. Virus puhkeaa yhtä usein naisilla kuin miehillä, kaikissa ikäluokissa.

Mikä saa viruksen aktivoitumaan ja huuliherpeksen puhkeamaan?

Virus puhkeaa usein psyykkisen tai fyysisen stressin seurauksena.

Viruksen puhkeamiseen vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi:

  • Heikentynyt immuunipuolustus
  • Vilustuminen
  • Väsymys
  • Kylmyys
  • Runsas altistuminen auringolle
  • Kuukautiset
  • Hormonit
  • Kuume
  • Stressi

Klikkaa tästä yksityiskohtaisiin ohjeisiin

Huuliherpeksen 5 kehitysvaihetta

Huuliherpes kestää yleensä 7 - 12 päivää ja siinä on viisi kehitysvaihetta. Kaikki eivät kuitenkaan huomaa ensimmäiseen vaiheeseen kuuluvaa kihelmöintiä, joka ilmoittaa viruksen alkaneen aktivoitua.

5 stages graph

COMPEED® Invisible Huuliherpeslaastari hoitaa huuliherpestä kaikissa sen vaiheissa nopeasti ja huomaamattomasti, tarjoten vastaavan paranemisajan* kuin 5-prosenttista asikloviiria sisältävä voide**. Laastarin käytössä on lisäksi useita muita etuja.

Kihelmöinti Rakkula Puhkeami-svaihe Rupi Paranemi-nen
Siirrä hiiren osoitin kuvien päälle saadaksesi lisätietoja kustakin vaiheesta.

Kihelmöinti: Ensimmäiset oireet, pistely, kirvely ja kutina ilmaantuvat suun tai nenän ympärille. Vaihe kestää noin kuusi tunti, mitä seuraa huoli ja pelko huuliherpeksen puhkeamisesta.

Rakkula:Jo muutaman tunnin – tai muutaman päivän-kuluessa alue alkaa punoittaa ja siihen ilmaantuu pieniä nesterakkuloita. Niistä voi myös muodostua yksi suuri rakkula. Rakkulalle ominainen sykkivä kipu on melko voimakasta.

Puhkeamisvaihe: Rakkulat kohoavat ja puhkeavat ja jättävät jälkeensä pinnallisen, punoittavan haavan. Tämä on huuliherpeksen kivuliain ja tartuttavin sekä ikävin vaihe.

Rupi: Haavan päälle kehittyy ruskeapintainen rupi.Se voi aiheutaa kutinaa, kipua ja verenvuotoa.

Paraneminen:Rupi irtoaa ja huuliherpes on täysin parantunut.

* huuliherpesrakkulan / -haavauman paraneminen
** Karlsmark T, Goodman JJ, Drouault Y, Lufrano L, Pledger GW. Randomized clinical study comparing COMPEED® cold sore patch to acyclovir cream 5% in the treatment of herpes simplex labialis. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2008; 22 (10): 1184-1193.

Klikkaa tästä yksityiskohtaisiin ohjeisiin